KOSGEB destekli ipek böcekçiliği program kapsamında yer almaz. İpek Biceği Yetiştirme nace kodlu olduğu için KOSGEB’in hibe desteğinden yararlanamazlar. Bununla birlikte devlet destekli İpek Böcekçiliği yapmak mümkündür. İpek böcekçiliği yapan ve kendini bu alanda geliştiren kişiler Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sunulan desteklere başvurabilir. Devletin bu alanda verdiği destek maksimum 250 bin TL’dir. İpek böceklerinin beslenmeleri, büyüyecekler ortam ve gerekli malzemeler için bu tutarın yeterli olduğu belirlenmiştir. Devletin verdiği hibe kredilerinden tutarın bir kısmı hibe edilir. Fakat ipek böcekçiliğinde durum biraz farklıdır. Üst limiti aşmamak kaydıyla ipek böcekçiliği yapan kişinin ihtiyacı olan tutarın tamamı hibe edilir.
Devletten ipek böcekçiliği desteği almak için aşağıdaki adımlar yerine getirilmelidir:
İpek böcekçiliği devlet desteği için gerekli koşullar şu şekilde sıralanabilir:
Devlet destekli traktör kredisi nedir? Yazısını inceleyebilirsiniz.
İpek böcekçiliği devlet desteği almak için gerekli evraklar aşağıdaki gibidir:
İpek böceği yetiştiriciliği kursu almak için başvuru formu eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır. Bu form teslim edildikten sonra başvuru işleme alınır. İşlemden sonra KOSGEB tarafından eğitim adresi bilgileri sunulur. Bu eğitim kapsamında 70 saat boyunca ders alınır. Kurs sırasında ipek böceği yetiştirme tesisinin projesi hazırlanır. Kurs tamamlandıktan sonra proje KOSGEB’e sunulur. Eğer proje onay alırsa hibe destek başvurusu için İl Tarım Müdürlüğüne gitmek gerekir. İpek böcekçiliği için devlet hibe desteği, İl Tarım Müdürlüğü tarafından verilir. KOSGEB ise bu alanda sadece kus imkanı verip projeleri onaylar. Kurstan sonra alınan sertifika ve gerekli evraklar ile İl Tarım Müdürlüklerine başvurmak gerekir.
İpek böcekçiliği devlet desteğinden yararlanabilecek şehirler aşağıda verilmiştir:
İpek böceği yetiştiriciliği devlet desteği tutarı tesisin büyüklüğüne bağlı olarak değişir. Bakanlık tarafından bir kutu tohum için 70 TL, yaş ipek kozasının kg başına ise 50 bin TL geri ödemesiz hibe edilmektedir. 2021 yılı için proje sahiplerine maksimum 250 bin TL hibe yapılmaktadır. Destek kapsamında kişilere tohum ve yaş koza desteğinin yanı sıra dut bahçesi kurulumu, ipek böceği beslenme evi kurulumu, tesisler için makine ve teçhizat giderlerinin karşılanması gibi alanlar için de yardım edilmektedir.
Bu destekten yararlanmak için KOSGEB başvurularında olduğu gibi kişinin tüm harcamalarını faturalandırması gerekir. Yani tesis ve dut bahçeleri kurulduktan sonra başvuru sahibine verilen faturalar ile başvuru yapılabilir. Eğer başvurunuz kabul edilmezse bir sonraki yıl yeniden başvuruda bulunabilirsiniz. Bununla birlikte daha önceden başka alanlarda devlet desteği alan kişiler, ipek böcekçiliği devlet desteğinden yararlanamaz.
İpek böcekçiliği desteği alamayacak kişiler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Kadın çiftçi destek projeleri 2021 Yazısına da göz atabilirsiniz.
İpek böceği yetiştiriciliği desteği kapsamında yer alanlar T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sunulur:
İpek böcekçiliği için verilen destek direkt nakit değil; masrafları karşılamaya yöneliktir. Bu yüzden başvuru yapacak kişilerin mutlaka harcamalarını faturalandırması gerekir. Bu masrafların 250 bin TL’yi geçmemesi gerekir. Geçtiği takdirde 250 bin TL’nin üstünü kişi kendi karşılar.