• YARIM ALTIN
    8.286,00
    % -3,45
  • AMERIKAN DOLARI
    32,5227
    % 0,03
  • € EURO
    34,6616
    % -0,14
  • £ POUND
    40,1924
    % -0,01
  • ¥ YUAN
    4,4923
    % -0,22
  • РУБ RUBLE
    0,3483
    % 0,73
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

Dul ve Yetim Aylığı Nasıl Alınır? Başvurusu, Şartları

Dul ve Yetim Aylığı Nasıl Alınır? Başvurusu, Şartları

Dul ve yetim aylığı alabilmek için öncelikle kişinin gerekli başvuruları yapması gerekir. Başvurular internet ortamında E-devlet sitesinin üzerinden kolayca yapılabiliyorken aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumu’nun il ve ilçe müdürlüklerinden de bunun yapılması mümkündür. Genellikle şubelere gitmeyi tercih etmeyen kişiler online ortamda kısa bir süre içerisinde hemen dul ve yetim aylığı başvurusunu tamamlayabilir. Direkt kuruma başvurmak isteyen kişiler ise yaşadığı yere en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu’na gidebilir.

İnternet üzerinden yapılan yönlendirmeler sayesinde kolay bir şekilde bu işlem tamamlanacağı için herkes kendi başına yapabilir. Kişinin bizzat kendisi bu maaş için talepte bulunmazsa aylık hiçbir şekilde kendiliğinden bağlanmaz. Bu yüzden devletin verdiği bu haktan faydalanmak isteyen kişilerin iyice bir araştırma yapması ve ardından başvurusunu gerçekleştirmesi önemlidir.

Dul ve Yetim Maaşı Almak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

kimler dul ve yetim ayligi alabilir

Dul ve yetim maaşı almanın koşulları sağlandığı takdirde herkes devletin verdiği bu haktan faydalanabilir. Bir eşinin vefatından sonra dul olarak nitelendirilir. Vefat eden kişinin sigortalı olması şartı ile birlikte ailenin geçimini sağlaması amacıyla eşine dul aylığı çocuklarına ise yetim aylığı bağlanır. Bu aylık başvuru sonucunda yararlanılabilen bir maaş türüdür. Eğer eşinin ölümünden sonra kadın tekrar başkasıyla evlenirse maaş kesilir. Fakat evlenmezse hiçbir yaş sınırı bulunmadan dul aylığı almaya devam edecektir.

Yetim aylığı kız ve erkek çocuklarına verilen bir tür destektir. Kızların evlenene veya herhangi bir işte sigortalı olarak çalışmaya başlayana kadar yetim aylığından faydalanmaya hakkı vardır. Ancak erkeklerde durum biraz daha değişiktir. Erkek çocukları eğer eğitimine devam etmiyorsa 18 yaşında yetim maaşı kesilir ve artık bu destekten faydalanamaz. Öğrenim görmeye devam eden bir erkek çocuğu 20 yaşına kadar, üniversite ve doktora seviyesinde olan bir kişi ise 26 yaşına kadar bu maaştan yararlanabilir.

Sigortalı çalışan bir kişi vefat ettiği takdirde nasıl eşi ve çocukları bu haktan faydalanabiliyorsa vefat eden kişinin annesi ve babası da hak sahibi olur. Bu durumda bazı başvuru şartları mevcuttur ve bu başvuru şartlarının sağlanması gerekir. Kişi vefat ettikten sonra eşine ve çocuğuna bağlanan aylığın toplamı akıllı çalışan kişinin ardından az olmalıdır. Bunun yanı sıra ailenin geçimini vefat eden kişinin sağladığı da belgelenmelidir.

Bu bahsedilen iki şartın da sağlanması halinde dul ve yetim aylığı almaya hak kazanılır. Sigortalı olup vefat eden kişinin annesi babası da bu maaştan faydalanabilir. Fakat anne ve babanın bunun haricinde herhangi bir gelirinin olmaması gerekir.

Mama ve bez yardımı başvurusu nasıl yapılır? Yazısına göz atabilirsiniz.

Dul ve Yetim Aylığına Başvuru Yaparken İstenen Belgeler Nelerdir?

Maaş almak için istenen evraklar herkes için ortaktır ve bunun haricinde ek bir belge talep edilmez. Özellikle başvurularını online ortamda gerçekleşecek kişilerin sistemde tüm verileri kayıtlı olduğu için herhangi bir evrak hazırlığı içerisinde girmesine gerek kalmaz. Fakat bazen vefat eden kişinin ölüm bilgisi gibi bilgiler e-devlet sistemine hemen yansımamış olabilir. Bu tarz problem yaşayan kişilerin bizzat kendisi Sosyal Güvenlik Kurumu il ve ilçe müdürlüklerine başvurup gerekli evraklarla müracaatını yapmalıdır.

Dul ve yetim aylığı başvuru sırasında kişiden istenilen belgeler şu şekilde listelenmiştir:

  • Kişinin kimlik fotokopisi
  • Ölüm belgesi
  • Veraset ilanı
  • Öğrenim gören çocuklar varsa öğrenim belgesi

Bahsedilen belgeler hazırlandığı takdirde kurumlardan hemen dul ve yetim aylığı başvurusu gerçekleştirilebilir. Belgelerin ve gerekli tüm bilgilerin doğru olması başvuru sürecinin hemen sona ermesi için çok önemlidir.

Dul ve Yetim Aylığının Aynı Anda Alınması Mümkün Müdür?

Dul ve yetim maaşının beraber alınması mümkün olan bir durumdur. Çalışan bir kişinin vefatından sonra eşine verilen maaşa dul maaşı, çocuklarına verilen maaşa ise yetim maaşı adı verilir. Bu iki aylığın tek seferde alınması mümkündür fakat bu durum da bazı şartlara bağlı olarak değişkenlik gösterir. Sağlanması gereken şartlar şunlardır:

  • Eşin ve anne babanın vefatından önce emekli maaşı alması gerekir veya dul yetim maaşının bağlanması için sigorta priminin ödenmiş olması şartı vardır.
  • İki ölüm aylığından faydalanmak için eşin ve anne babanın farklı sigorta statüsünde bulunması gerekir.
  • En önemli şartlardan bir tanesi de ailenin herhangi bir gelire sahip olmaması ve sigortalı bir işte çalışmaması gerekir. Eğer kişi dul kaldıktan sonra tekrar evlenirse maaş kesintiye uğrar.
  • İki aylığın alınması için anne babanın veya eşin ölümünden bir tanesinin mutlaka 1 Ekim 2008 öncesinde gerçekleşmesi gerekir.

Yukarıda bahsedilen şartları sağlayan herkes çift maaş hakkına sahiptir. Bu şartlardan bir tanesini bile sağlamayan kişiler iki aylığı aynı anda alamaz.

Dul ve Yetim Aylığı Ne Zaman Bağlanır?

kimler dul ve yetim ayligi alabilir

Dul ve yetim aylığının alındığı zaman genellikle başvuru yapıldıktan sonraki ayın başında olur. Dul ve yetim maaşı kendiliğinden bağlanan bir maaş olmadığı için kişinin mutlaka ya kuruma giderek ya da online üzerinden başvurusunu yapması gerekir. SGK üzerinden başvuru yapan kişilerin tüm gerekli belgeleri hazırladıktan sonra başvuru süreci başlatılır. Başvuru tamamlandıktan sonra herkes maaşın ne zaman yatacağı konusunda meraklanır.

Vefat eden bir sigortalının hak sahipleri aylığını başvurudan sonraki ayın başında alır. Başvurunun hemen tamamlanması için hazırlanan evrakların ve belirtilen bilgilerin doğru olması gerekir. Eksik bir evrak hazırlayan kişilerin başvurusu geçersiz olacağı için tekrar evrak hazırlamakla uğraşması lazımdır. Bu durum da tüm başvuru sürecinde uzatacağından olumsuz bir etki gösterir.

KOSGEB engelli desteği nedir, nasıl alınır? Yazısına da göz atabilrisiniz.

Dul ve Yetim Aylığı Hangi Durumlarda Kesilir?

Dul ve yetim maaşının sonlandırıldığı durumlar mevcuttur ve bu durumlar her hak sahibine göre değişiklik gösterebilir. Kişinin ölümünden sonra eşinin ve çocuklarının aldığı dul veya yetim aylığı bazı özel sebeplerden dolayı kesintiye uğrayabilir. Bu özel durumlar her hak sahibi için farklı şekilde listelenmiştir. Eğer ölen sigortalının eşi maaşı alırken tekrardan evlenirse aylık tamamen kesintiye uğrar.

Dul kişinin maaşı aldıktan sonra bir işe başlaması ile birlikte aylığın sadece %50’si kesilir. Vefat eden kişinin kız çocuğu evlenmediği takdirde veya sigortalı bir işe girmezse ömür boyu yetim aylığı almaya devam eder. Eğer bu kız çocuğu evlenirse 2 yıllık yetim aylığını peşin olarak alır ve bu duruma da halk arasında çeyiz parası denilir. Erkek çocuklarında durum biraz daha farklı olur. Kız çocuklarının yanı sıra erkek çocuklarda öğrenim durumuna bakılır. Yetim kalan erkek çocukları reşit olana kadar sorunsuz bir şekilde yetim maaşını almaya hak kazanırken 18 yaşından sonra öğrenim şartı devreye girer.

Öğrenimine devam eden kişiler için 20, üniversite ve doktora yapmaya devam eden kişiler için ise 26 yaşına kadar yetim maaşı alma hakkı vardır. Bunun haricinde okumayan bir çocuğun maaşı 18 yaşında kesilecektir. Malum çocuk kategorisinde olan kişiler bakıma muhtaç olan çocukları tarif eder. Bunlar için ise herhangi bir şart yoktur. Bakıma muhtaç çocukların yaşına ve öğrenim durumuna bakılmaksızın yaşadıkları sürece yetim aylığı almaları mümkündür. Dul ve yetim aylığı için gerekli şartları sağlayan herkes bu destekten yararlanır.